2023-24
idé, medskaber og performer
Magie nouvelle laboratorium udført af Korbo
Gennem historiefortælling, visuelt teater, magie nouvelle og musik skabes og udforskes det totale mørke. Hvad kan mørket åbne op til? Hvordan kan vi eksistere sammen i mørket? Hvordan kan man tæmme mørket? Hvordan kan mørket være et mulighedernes rum? -et rum hvor ting kan skifte form, forsvinde og opstå, samt eksistere efter andre regler end dem vi er vant til når lyset er tilstede?
Ovenstående spørgsmål undersøges med afsæt i en amerikansk indiansk skabelsesmyte, Ravn stjæler lyset. Myten fortæller om en verden svøbt i et totalt mørke. Verdens lys er gemt i en kiste i en gammel fiskers hus. Ravn formår efter diverse forvandlinger at trænge ind i huset og således at stjæle lyset og give det tilbage til verden.
Fremtid - kreation 2026
Laboratoriearbejdet danner grundlaget for hvad det vil blive en magie nouvelle forestilling med et særligt fokus på et ungt publikum - fra 6 år.
Forstillingen vil spille i et mobilt mørklægningsrum, som kan skabe et intimt scenerum og rumme et publikum på 30-50 tilskuere, samtidig med at det har trylletekniske mekanismer indbygget - som et møde mellem en black box, et lille cirkustelt og et shamantelt. Her kan vi skabe et fælles og totalt mørke, samt forme og arbejde med dette mørke - et rum som kan opføres både inde og ude, således danne ramme om vidt forskellige scenekunstoplevelser, som har mørket som medspiller.
Via projektet ønskes at skabe en fordybet refleksion over mørket. Mørket som noget værdifuldt. Som noget vi måske skal værne om og passe på. At mørket ikke kun er fraværet af lys, men har en masse at byde på i sig selv.
Samtidig ønsker vi at forbinde os med vores forfædres teaterform, historiefortællingen under nattehimlen, shamanen der frembringer ånder i sit telt.
Forestillingen skabes af Korbo i co-produktion med DYNAMO Workspace & The Krumple
Laboratorium udført af:
Claus Kaarsgaard - musiker
Luc Perez - billedkunstner
Léna Rondé - idé & scenekunstner
David Tholander - idé & scenekunstner
med støtte fra Statens Kunstfond
2023
medskaber og performer
Nycirkus forestilling af Rapid Eye
Co-produceret af DYNAMO Workspace
Magisk gys i poetisk mysteriefortælling.
Afskyelige snemænd, radioaktive efterdønninger eller bloddragende intriger. SNOWDROPS er en nycirkusfortolkning af et sandt og uhyggeligt mysterie, en rejse ind i gyset og en fortabelse i det uhyggelige. Et mysterium som efterlod 9 personer døde på uforklarlig vis under en vinterekspedition i Dyatlovpasset i Uralbjergene, 1959.
Med tryllekunstnerens fingerfærdighed blandes Dyatlov Ekspeditionens arkivmateriale med umulige tricks, surrealistiske gysertableauer og magiske eksperimenter.
Idé & Koncept: Samuel Gustavsson
Af & Med: Samuel Gustavsson & David Tholander
Dramaturg & Outside Eye: Léna Rondé
Komponist: Pauline Hogstrand & Ingvild Skandsen
Scenografisk konsulent: Lisbeth Burian
Rekvisitør & kostumer: Signe Beckmann
Pressen skrev
“I Snowdrops er magien uhyre subtil – i de fleste tilfælde – hvilket ligesom den lavmælte tale og de naivt undrende ansigter spiller godt op imod det magtfulde lydbillede og historiens iboende dramatik.
I én scene sprøjter blodet med næsten parodisk intensitet og udgør sammen med tavlescenen det rytmiske kontrapunkt til den helt neddæmpede klovnegestik, der giver Snowdrops en fin, uskyldig undren – en poetisk, livfuld hyldest til dem, livet ikke elskede.”
Anne Liisberg, ISCENE, 21. april 2023
“En tragisk hændelse bliver til forunderlig nøgtern poesi i Samuel Gustavssons nycirkusgreb ’Snowdrops’.
(...) Det er konturerne af de ni kroppes endeligt, der her bliver rekonstrueret - ledsaget af små byger af snefnug, som et skær af poetisk trylleri over de skræmmende, iskolde kendsgerninger.
Hvor meget kraft skal der til for at banke en konservesdåse flad, og hvad så, hvis man retter køllen mod ens kranie? En strøm af næseblod breder sig. Kroppene føles stadig mere udsatte, mens en rumlende lydside nærmer sig lavinestyrke.
Til slut forsvinder de selv. Der er ikke nogen løsning.
(…) Her spiller ‘Snowdrops’ et par gange i maj som afslutning på sit alt for korte liv.”
Monna Dithmer, Politiken, 26. april 2023
2020
idé, medskaber og performer
Magie nouvelle forestilling af Fantom
Co-produceret af DYNAMO Workspace og The Krumple
Tryl, koreografi, rum og lydinstallation udgør ingredienserne i denne særegne forestilling, der undersøger fanatisk hakkende forsøgsduers ligheder med mennesket i en digital tidsalder.
Publikum guides gennem en serie af forsøg inspireret af berømte adfærdspsykolog B.F. Skinners eksperimenter med forsøgsduer post 2. verdenskrig.
I takt med at publikum bliver præsenteret for resultaterne af Skinners forsøg, udfoldes ligheder mellem fanatisk hakkende forsøgsduer og det moderne menneskes afhængig af nye teknologier. Duen trykker på en knap og den får korn. Mennesket trykker på sin smartphone og modtager en notifikation. Men i hvilken grad manipuleres vi af skaberne bag disse digitale værktøjer, der udløser denne opførsel hos os? Takket være Skinner og hans duer stiller forestillingen skarpt på de psykologiske mekanismer bag mobilafhængighed og spørger – hvor fri er den frie vilje?
Forestillingens rige og yderst originale lyddesign er skabt installatorisk med 10 forskellige hovedoutputs, ledsaget af yderligere 78 autonome output enheder. Således udgør hele rummet et stort instrument for forestillingens lydkomposition, der bevæger fra scenen, over og omkring publikum, for at ende helt nede i lommen på hvert enkelt publikum.
NB: Publikum må ikke have telefoner med ind i salen. De vil blive opbevaret sikkert i aflåste dueslag under forestillingen.
Forestillingen udbydes også som en skoleforestilling, hvor der er mulighed for at få tilsendt undervisningsmateriale.
Forestillingen er skabt af det kunstneriske kollektiv Fantom (Burian/Sørensen/Tholander) i co-produktion med DYNAMO Workspace & The Krumple
Idé & performer: David Tholander Iscenesætter & scenograf: Lisbeth Burian Lydkunstner & komponist: C.S. Sørensen Lysdesigner: Raphaël Solholm Scenografisk assistent: Frederikke Krogh Kunstnerisk sparring: Léna Rondé Dramaturgisk konsulent: Trine Wisbech Koreografisk konsulent: Kristoffer Louis Andrup Pedersen
Kostumier: Camilla Lind Tech-wizard: Peer K / Gadget Group Tryllekonsulent: Joachim Solberg Lydprogrammør: Lasse Munk Audio software: Jacob Tolstrup Lydtekniker: Palle Nothlev Bygger & tekniker: Stefan Goldbaum Tarabini Bygger: Casper Mufufu Christensen, Bastien Méraud & Sjakker Jensby Jacobsen Teknisk afvikler: Asbjørn Prip Andersen Producent & produktionsleder: Ida Kristine Nørgaard
Mere info om forestillingen og Fantom: fantom.nu
2019
medskaber og performer
Fysisk teaterforestilling af The Krumple
Inspireret af Richard McGuires prisbelønnede graphic novel HERE.
DÉJÀ - the gentle sadness of things
2005, en stue. En pensioneret arkitekt mister hukommelsen.
1957, i den samme stue. En frustreret husmor ryger en cigaret ved pejsen.
1892, ved siden af den samme pejs. Et dybt forelsket ungt par begynder deres bryllupsnat.
Oversvømmelser, ildbrande, nytårsfester. Dødsfald, indbrud, søvnløshed. Skænderier over telefonen, kys der udveksles, kaffekopper der fyldes og fyldes op igen; det blot et kort udsnit af øjeblikke, som har fået dette hus’ fire vægge til at vibrere.
Men inden alt det, var der et træ i stedet for en pejs.
Og endnu før det gik en tyrannosaurus rex rundt her.
Og efter alt det, hvad sker der så?
Med en samling af hverdagsøjeblikke skaber de fem performere fra the Krumple en sælsom mosaik. Ved at iscenesætte forskellige tidsepoker side om side komponerer de poetiske og absurde billeder, som får både hoved og hjerte til at snurre. Gennem ekspressiv bevægelse, magiske illusioner, dukketeater, lydflader og et slående billedsprog, opstår den bittersøde følelse af at alt forgår - og af at det måske ikke er så slemt endda.
DÉJÀ fortæller historien om ét sted, hvor der på et tidspunkt lå hjørnet af en stue - ca. 20 kvadratmeter set i en gigantisk tidsramme fra dyb fortid til langt ud i fremtiden. Forestillingen kan ses som en levende tidskapsel af det som var, det som er og det som kan komme.
Med og af the Krumple: David Tholander, Léna Rondé, Oda Kirkebø Nyfløtt, Vincent Vernerie and Jo Even Bjørke. Lysdesign: Claire Gondrexon. Lyddesign: Christian Skjødt. Scenografi: Caroline Ginet. Kostumer: Sylvie Berthou og Vilde Jensen Hjetland. Eksternt øje: Gwendolyn Warnock. Dramaturgisk assistance: Kristina Kjeldsberg. Koreografisk assistance: Catherine Bézex. Konstruktion: Tim Lucassen and Jan Erik Skarby. Scenografi assistenter: Fabien Saleil og Pia Rondé. Lyd assistenter: Paulucci Bakke og Viljar Losnegård. Sceneteknikere: Holly Taylor og Agathe Patonnier. Rekvisit assistent: Pauline Schill.
More info about DÉJÀ and The Krumple: thekrumple.com
Photos by Antero Hein.
Video by Ole Marius Dahl.
2018
medskaber og performer
Magie nouvelle forestilling, produceret af Rapid Eye.
Danmarkspremiere d. 11. februar 2018, Baltoppen.
Efterfølgende turnéperioder i Danmark, Sverige og Finland.
Tre nordiske magiker i en hommage til den menneskelige leg.
”Lege bør man ellers dør man”- gammelt svensk ordsprog.
Det nye tværnordiske magiprojekt THE GREAT PARADOX OF PLAY vil undersøge den formålsløse, dog eksistentielle menneskelige leg -igennem tryllekunst som interaktiv og åben kunstform, der formår at bygge broer og skabe nærvær blandt mennesker. Ideen er baseret på historikeren Huizingas teori om leg som grundlag for menneskelighed (1938).
THE GREAT PARADOX OF PLAY er en ’magie nouvelle’ forestilling, der tager afsæt i tryllekunsten og den visuelle komik. I denne nyere genre bliver det klassiske trylleri demonteret for at blive sat sammen i en ny kontekst.
Forestillingen er inspireret af tryllekunstnernes håndteknik samt det barokke billedsprog som udgangspunkt for en finurlig koreografi og visualitet. Med afsæt i Huizingas teori om leg, nordisk tryl som koreografisk sprog samt baroktidens visuelle mystik skabes der en spændningsfyldt atmosfære.
THE GREAT PARADOX OF PLAY vil overraske, inspirere, give plads til eftertanke igennem trylleri som fællessprog.
Medvirkende:
Axel Adlercreutz
David Tholander
Robert Jägerhorn
Live-musik: Sture Ericson
Instruktion: Samuel Gustavsson
Scenografi/kostumer: Signe Beckmann
Producent: Nina Koldby
Yderligere info: www.rapideye.dk
2016
medskaber og performer
Fysisk teaterforestilling af The Krumple
"A masterclass in physical storytelling”
- The Scotsman, Edinburgh 2016
YOKAI fortæller en historie om vores forsøg på at finde håb i tider fyldt med fortvivlelse ved at kombinere dans, magi, poesi og ren idioti.
I et øde landskab, sandsynligvis i midten af intetheden, møder vi en gruppe sære væsener, yokai’erne. Med små træer og papirmåger i lommerne begynder de at genskabe verden som de ser den. En nøje planlagt bilulykke, en særligt glubsk torsk og en miserabel juleaften er bare noget af det kaos, som yokai’erne stiller i stand.
Scenerummet er som en magisk æske. Det starter med at være tomt, mens kasser, miniturefigurer og visuelle overraskelser løbende dukker op for til sidst at fylde rummet som et fyrværkeri af farver, dynamisk bevægelse og humor - der giver en følelse af at alt (endnu) er muligt.
YOKAI er skabt af det internationale teaterkompagni The Krumple. Kompaniet består af medlemmer fra Frankrig, Tyskland, Norge, Danmark, USA og er alle uddannede ved École Jacques Lecoq, Paris. Forestillingen er udviklet gennem to residecies hos Théâtre de la Noue in Paris og hos Espace du Moulin de l'Étang i Billom. Med forestillingen har kompagniet udviklet sin fysiske og visuelle spillestil. Formsproget blander objektmanipulation, dans, tryllekunst og fysisk teater for at skabe et udtryk som er både grotesk og poetisk, tragisk og humoristisk. Stilen er et resultat af kompagniets overordnede vision om at skabe et scenesprog uden sproglige barrierer baseret på kroppens evne til at udtrykke sig.
“The piece turns into a fantastic kind of study of life and death and grief and recovery and hope and chaos. It’s a wonderful atmospheric piece of non-verbal theatre"
- ABC, Australian National Radio, 2016
YOKAI er 1. pris modtager af Plateaux du Groupe Geste(s) 2016, Paris. Et panel af 15 teaterledere valgte YOKAI som årets mest nyskabende og lovende teaterforestilling indenfor fysisk teater. Siden da har den spillet i Tyskland, Skotland, Norge og Frankrig. I september 2017 spiller den i måned i New York. I feb/mar 2018 er den på turné i Danmark - optaget som en del af Turnénetværket.
Skabere og medvirkende, The Krumple
Jo Even Bjørke, Norge
Vanessa Mecke, Tyskland
Oda Kirkebø Nyfløtt, Norge
Léna Rondé, Frankrig
David Tholander, Danmark
Vincent Vernerie, Frankrig
Lysdesign
Houcine Pradinaud, Frankrig
Yderligere info om YOKAI og The Krumple besøg
thekrumple.com
Fotograf
2015
medskaber og performer
Hvad er lyden af en forsvindende mønt? Hvilken tone har et svævende glas? Hvilken klang har en bold, der forvandles til mælk? –og er klagen blødere end hvis bolden forvandles til vand?
Pigeon Superstition er en interdisciplinær udforskning af tryl i relation til lyd og bevægelse skabt i samarbejde med lydkunstner Christian Skjødt. Det er et udviklingsprojekt med kunstnerisk afsæt i B.F. Skinner’s artikel ’Superstition’ in the pigeon (1947); en videnskabelig afhandling om overtro hos duer.
Ved brug af teknologi og nye medier undersøger Pigeon Superstition hvordan oplevelsen ændres, når man ikke blot kan se men også høre en visuel illusion. Med værktøjer som camera tracking, accelerometre, kontaktmikrofoner og elektriske ledere til at skabe eller forstærke lyden af bevægelse og nærhed. Således undersøges hvordan visuelle indtryk så direkte som muligt kan oversættes til auditive udtryk, og derved skabe mulighed for at konstruere ikke blot optiske, men også auditive illusioner genereret i realtid foran et publikum. Gennem auditive og optiske illusioner spilles på grænserne for vores fem sanser.
I den første arbejdsperiode var ovenstående udforskning kombineret med feltstudier af duer, deres bevægelser og lyde, hvilke blev inddraget i udtryk og output. Udviklingsperioden blev afsluttet med to work-in-progress visninger på Dansehallerne, København, november 2015.
Udforskningen fortsætter.
For yderligere info besøg www.pigeonsuperstition.org
2015
medskaber og performer
Synsbedrag, fingerfærdighed og moderne taskenspil
Suite 507 er en close-up trylleforestilling skabt i samarbejde med tryllekunstner og skuespiller Morten Deurell.
Forestillingen blev skabt til og præsenteret i suite 507 på det ikoniske og gamle københavnske hotel Copenhagen Plaza. Dengang med publikumsstørrelsen begrænset til 20 gæster pr. forestilling. I 2017 og 2018 blev forestillingen genopsat på Teatret ved Sorte Hest på Vesterbro med plads til et større publikum, men stadig med begrænset adgang, så tricks, magi og fingerfærdighedskunst blev oplevet helt tæt på.
Kolbøtter som synes umulige, æsker med overraskelser og en svævende valnød, er nogle af elementerne i suitens tricktableauer - alle konstrueret med samme mål for øje; at få hjerner til at snurre.
“Mens øjne og ører følger tryllekunstnernes vakse fingre, bliver hjerte og sind ramt af forbløffelse og forundring – igen og igen. (…) Fingerfærdighedskunst er en sjælden kunst. At finde og at opleve. Men endnu sjældnere bliver det at møde trylletalent med så rappe labber og tjeppe replikker.”
- uddrag af anmeldelse fra Kulturtid, 10.08.18. Fuld anmeldelse: http://kulturtid.dk/teater/suite-507/
2014
skaber og performer
KuriositetR er et personligt og kunstnerisk eksperiment og undersøgelse af tryl og klovneri; en kreativ udfordring og en ramme for kreativt arbejde. På 100 dage blev der skabt 100 videoer med tryllekreationer. En video hver dag.
En del af målet med projektet var at tømme ærmerne for tricks for at se, hvad der ville dukke op i tomrummet. Derudover var målet at udforske forskellige måder at præsentere tryl via videomediet for at undersøge, hvordan tryl, som fungerer bedst live, kan komme til at fungere på en skærm.
Videoerne blev skabt ud fra nogle på forhånd fastsatte benspænd, deriblandt
- ingen digitale ændringer af lyd og billede var tilladt
- ingen tale
- skulle lave én video hver dag
- skulle bringe noget nyt og originalt til hver video
- videoerne skulle være så korte som muligt
Hele projektet kan findes på kuriositetr.tumblr.com - eller se eksemplerne til højre
2012
medskaber, foredragsholder og performer
Hvad sker der i hovedet på en tilskuer, som oplever et trylletrick?
Trylologi er et foredrag om trylleri, psykologi og menneskelig perception udviklet og præsenteret i samarbejde med psykolog Frederikke Tholander. Foredraget er baseret på forskning, optiske illusioner og live trylleri. Trylologi er udviklet over en længere periode. Det blev første gang præsenteret i januar 2012, og har siden har det været under konstant udvikling. Foredraget berører emner som læring, kommunikation, humor, design, innovation og teknologi.
Foredraget handler om os - os alle - og vores hjerner. Trylleriet bruges som middel til at belyse og illustrere de fascinerende aspekter om os, vores hjerner, vores perception og menneskets psykologi.
For mere information besøg www.trylologi.dk
Fotograf [øverst]
Live foto fra præsentation ved Artefact 2017: The Act of Magic, kunstudstilling og -festival, STUK Kunstencentrum - House for Dance, Image & Sound, Leuven, Belgien. Feb. 2017
2011
medskaber og performer
En poetisk billedstorm om at miste alt, og genfinde det hvor man mindst venter det… En teaterbastard om identitetens skrøbelighed og en hyldest til den leg, der gør livet værd at leve. -Teater Nordkraft.
I overmorgen bliver jeg en anden er en teaterforestilling inspireret af den portugisiske digter Fernando Pessoa, hans værker og liv. Kreationen er et mix af teater og performance skabt i samarbejde mellem en række forskellige uafhængige kunstarter; tryl, musik, moderne dans, skuespil/teater, video- og ruminstallationer.
Fernando Pessoa levede og skrev i den første del af det 20. århundrede. Kendetegnende for Fernando Pessoa var at han skrev under en lang række forskellige identiteter - med brug af meget forskellig lingvistik. Pessoa betyder person på portugisisk. Ordet stammer oprindeligt fra latin, og betyder maske. Historien om det moderne menneskes stræben efter at forstå sig selv fortælles i I overmorgen bliver jeg en anden af de forskellige kunstformer musik, dans, performance, skuespil, tryl, video- og ruminstallationer.
Skabere og performere
Morten Burian, skuespiller
Sandro Masai, danser
Christian Skjødt, komponist og lydkunstner
David Tholander, tryllekunstner
Instruktør Mikkel Flyvholm
Scenograf Lisbeth Burian
Produktion Teater Nordkraft, Aalborg
Projektet er støttet af Statens Kunstfond.
Fotograf
Se flere billeder fra forestillingen her
2010-
medskaber og performer
AbraMakara er et projekt skabt i samarbejde med tryllekunstner/freak-kunstner Kim Andersen bestående af kortere akter og optrædener fremført på teatre og ved forskellige typer events.
AbraMakabra er et herligt sted - ingen grænser, alt kan ske.
Fotograf
2008-2011
medskaber og performer
Kaninfabrikken er en serie af shows oprindeligt præsenteret på Transformator - en eksperimenterende scene under Aalborg Teater. Her har Kaninfabrikken præsenteret tre forskellige udgaver fra 2008 til 2011. Udover disse spektakler har Kaninfabrikken været præsenteret i skiftende konstellationer ved en række andre events.
Kaninfabrikken er skabt i samarbejde med tryllekunstner René Jensen og dj/musiker Thomas Winther Andersen aka DJ TWA. Denne trekløver har udviklet konceptet og er faste performere.
Kaninfabrikken er i essensen en kreativ legeplads, hvor scenekunstnere fra forskellige genrer mødes, skaber og optræder. De fleste præsentationer har derfor gæsteperformere/legekammerater, som eksempelvis Danmarksmestre i hacky sack, musikere, stand-uppere, jonglører, klovne og en enkelt danser.
Fotograf